Meteen naar de inhoud

Instagram hashtags gebruiken

Instagram hashtags

Door instagram hashtags te gebruiken kun je in eens een breed publiek bereiken. Je kent ze vast en zeker: de hekjes (#) onder een Instagram bericht. Met een Instagram hashtag wordt een bericht in een bepaalde categorie geplaatst. De hashtags worden gebruikt als zoekwoord of mensen klikken op interessante hashtags. Zo vinden ze meer berichten en accounts die de Instagram hashtag gebruiken.

In theorie zou je van elk willekeurig woord een hashtag kunnen maken, mits je het betreffende woord maar voorziet van een #. Maar is het wel verstandig om lukraak hashtags op Instagram te gebruiken? Hoe je Instagram hashtags het beste toepast, lees je in dit artikel.

TIP

Het gebruik van hashtags is een onderdeel van je social media bericht. Wil jij een perfecte social media post creëren? Lees dan ook deze blogpost:
Het perfecte bericht voor Social Media: zo maak je het!

Waar plaats je een hashtag op Instagram?

Instagram hashtags zijn een perfect middel om jouw bericht een boost te geven. Het bericht komt ineens naar voren bij mensen die jou niet volgen. Je gebruikt daarom de Instagram hashtags op verschillende plaatsen:
  • in een bericht
  • in een story
  • in de bio

Hashtags in je Instagram bericht

In je Instagram bericht kun je een hashtag op twee manieren gebruiken: in de caption (de tekst onder de foto) en in een reactie. Mijn advies: plaats de hashtags in de caption. Deze plek wordt aanbevolen door de makers van Instagram.

Door drie witregels tussen het bericht en de hashtags te plaatsen, blijft je tekst visueel aantrekkelijk. De hashtags zullen dan niet in beeld verschijnen voordat iemand op ‘meer’ heeft geklikt.

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van hashtags in een reactie onder je Instagram post. Let er  wel op dat je de reactie direct plaatst. Zodra je bericht online is, reageer je op je eigen bericht met een reactie voorzien van hashtags. Doe je dit later, dan hecht Instagram er geen waarde meer aan. Zorg ervoor dat je de hashtags klaar hebt staan en alleen nog maar hoeft te knippen en plakken!

Hashtags in je story verwerken

Ook in je story kun je hashtags toevoegen. Als het van toegevoegde waarde voor het verhaal is dan plaats je deze hashtag lekker opvallend met een hashtag sticker. Zijn de hashtags ondergeschikt, dan kun je ze beter klein verwerken of verbergen achter een afbeelding of sticker. Je hebt de hashtag dan niet in beeld maar je maakt wel optimaal gebruik van het bereik. Het effect van een Instagram hashtag in een story is klein, dus verwacht er niet teveel van.

Welke Instagram hashtags moet ik gebruiken?

Een goede hashtag voor jouw instagram bericht is een Instagram hashtag die veel wordt gebruikt door jouw doelgroep. Stel… je bedrijf is gespecialiseerd in kantoormeubilair. De post die je op Instagram hebt geplaatst gaat over de voordelen van een ergonomische bureaustoel. Een goed begin is om een hashtag te gebruiken die aansluit bij het product: #bureaustoel, #bureaustoelen en denk ook aan #ergonomie #ergonomschebureaustoel en #ergonomischebureaustoelen. Gebruik zowel het enkelvoud als meervoud in je hashtags voor maximaal effect.

Ga nu breder naar je post kijken. Waar wordt deze bureaustoel gebruikt? Op een werkplek! Daar is je volgende hashtag. Denk aan: #werkplek #werkplekken #werkplekinspiratie maar ook aan #thuiswerkplek en #thuiswerken. Is je product locatie geboden? Plaats dan ook een hashtag met jouw locatie.

Neem ook een kijkje bij je concurrenten om inspiratie op te doen. Welke hashtags gebruiken zij? En bij welke hashtags hebben zij de meeste likes en reacties. De kans is groot dat je hier een paar interessante nieuwe hashtags ontdekt.

Zorg er altijd voor relevante hashtags die aansluiten bij je bedrijf of merk. Het is verleidelijk om een hashtag te gebruiken met een miljoenenpubliek. Maar hoe groot is de kans dat jouw bericht tussen al die berichten naar voren komt? Ga voor kwaliteit boven kwantiteit.

Hoeveel hashtags op Instagram?

Een vraag die vaak wordt gesteld: hoeveel hashtags moet ik op Instagram gebruiken? In een Instagram post gebruik je maximaal 30 hashtags. In een Instagram story zijn dit er minder: hier kun je maximaal 10 gebruiken.

Er zijn vele onderzoeken gedaan naar hashtags op Instagram. Op de vraag hoeveel hashtags je op Instagram moet gebruiken, hebben ze geen eenduidig antwoord. Eén aspect komt in alle onderzoeken wel naar voren: berichten met hashtags scoren tot 70% beter dan berichten die geen hashtag gebruiken.

Aan de slag met hashtags!

Waar wacht je nog op! Voorzie vanaf nu al je berichten en stories op Instagram van hashtags.

En vergeet natuurlijk niet om Studio Nij te volgen op Instagram #zouikleukvinden

Het blog ‘Instagram hashtags gebruiken’ is geüpdatet op 27 maart 2023. De eerste versie is verschenen op 12 november 2021.

Meer content over contentmarketing:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang GRATIS de Content Kick.

Je krijgt mijn beste content ideeën in je mailbox. Vanaf nu schrijf je eenvoudig je blog, social media post en mailing. Ik zorg dat je contentplanning gevuld blijft.

Schop het verder met je contentmarketing… Geef het een Kick!

Meld je nu aan voor de GRATIS Content Kick